Datum uitspraak: 18-03-2019
Nummer uitspraak: 108463
Type: Uitspraken Onderwijsgeschillen
Sector: Primair onderwijs
Samenvatting 

Situatie
Een moeder klaagt erover dat de directeur van de basisschool onzorgvuldig heeft gehandeld in een situatie waarin de vader van haar dochter zonder haar toestemming hun dochter van school wilde komen halen. De moeder vindt dat de directeur onvoldoende haar verantwoordelijkheid heeft genomen, onder meer omdat zij niet op school aanwezig was. Daarnaast klaagt de moeder erover dat de directeur haar geen terugkoppeling heeft gegeven over de situatie met de vader op de school.

Advies van de Commissie
De klacht over het niet zorgvuldig handelen is ongegrond. De klacht over het niet terugkoppelen van het voorval door de directeur is gegrond.

Toelichting
De moeder en de directeur hebben de afspraak dat er altijd contact wordt opgenomen met de moeder als de vader de dochter wil ophalen van school of op school komt. Nadat de vader had aangekondigd zijn dochter van school te komen halen, heeft de directeur volgens de afspraak de moeder gebeld. Vanwege de gesprekken met de moeder en de vader heeft de directeur de politie gebeld. De dochter is tijdens de pauze vanwege haar veiligheid en die van andere leerlingen onder begeleiding apart gezet. De vader heeft onder begeleiding van de politie zijn dochter kunnen zien. De directeur heeft hierin zorgvuldig gehandeld en haar verantwoordelijkheid genomen. Dat de directeur niet zelf op de school aanwezig was, betekent niet dat zij geen verantwoordelijkheid heeft genomen.
Wel was het goed geweest als de directeur na het voorval, en gezien de aard van het voorval en het eerdere contact, aan de moeder een terugkoppeling had gegeven over de situatie.